Voor onze partner en kinderen willen we het allerbeste, al helemaal als het op zorg aankomt. Maar hoe kom je daar nou achter, welke zorg nodig is en welke zorgverzekering je daarvoor moet afsluiten? In dit blog geven we praktische tips voor het uitzoeken van een geschikte zorgverzekering.

Breng de benodigde zorg in kaart

Vaak geeft het verleden wel enige indicatie over de toekomst. Hebben jij en je kinderen bijvoorbeeld nog nooit een gaatje, loszittende tand of een tandvleesontsteking gehad? Dan is een aanvullende tandartsdekking wellicht overbodig. Wie daarentegen geregeld een bezoek aan de fysio brengt en dit deels vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, heeft er misschien wel baat bij om zich aanvullend te verzekeren. Of dit zinvol is? Dat is een kwestie van een rekensom maken. Soms is het onderaan de streep namelijk goedkoper om een aantal behandelingen voor eigen rekening nemen.

Keuze uit zorgaanbieders

Wie vrije keuze uit zorgaanbieders wil hebben, kan het best voor een restitutiepolis kiezen. De zorgpremie hiervan ligt wel hoger dan bij die van een naturapolis. Bij dit type polis kun je enkel kiezen uit gecontracteerde zorgaanbieders. Ga je naar een aanbieder zonder zorgcontract? Dan is een deel van de factuur voor eigen rekening. Om hoeveel procent het precies gaat, verschilt per verzekeraar. Wie de allergoedkoopste optie wil, is vaak het voordeligst uit met een budgetpolis. Dit is een ‘uitgeklede’ versie van een naturapolis en heeft in de meeste gevallen een nog lagere premie.

Vergelijk zorgverzekeraars

Online zijn diverse websites te vinden voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Vaak moet je een vragenlijst invullen om te ontdekken welke zorgverzekering het best bij jou past. Premies, dekkingen en voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar. Lees de kleine lettertjes daarom goed door. Sluit je verzekeringen voor het hele gezin af bij één zorgverzekeraar? Dan is het bij sommige partijen mogelijk om gezinskorting te krijgen. Hoewel het vaak om een paar procent gaat, scheelt het toch een leuk bedrag op jaarbasis. 

Zorgverzekering voor kinderen

Ouders verzekeren kinderen tot 18 jaar mee op hun eigen polis. Wanneer zij volwassen worden, moeten ze echter zelf een zorgverzekering afsluiten en premie gaan betalen. Zodra ze een zorgverzekering hebben afgesloten, kunnen ze zorgtoeslag aanvragen. Het is raadzaam dit uiterlijk op de 1e van de maand te doen waarin ze 18 worden voor het tijdig ontvangen van de zorgtoeslag. Je kunt zorgtoeslag ook achteraf aanvragen. De gemiste maanden worden dan in één keer uitbetaald.