Denken we aan goede voornemens, dan denken we aan de winter. Aan 1 januari, om precies te zijn, de start van een nieuw jaar. Een perfect moment om ons leven nu echt eens te gaan beteren, een mooie, symbolische datum om alles wat we beter willen gaan doen op te starten. Maar wist je dat dit misschien helemaal niet het beste moment is? De winter is nu niet bepaald de periode waarin we bruisen van de energie, waarin het leven op zijn vrolijkst en fijnst is. Eigenlijk is het misschien veel beter om in de zomer aan de slag te gaan met die goede voornemens.

Het is makkelijker om buiten te zijn

Het grote voordeel van de zomer ten opzichte van de winter, is dat het in de zomer een stuk gemakkelijker is om buiten te zijn. De zon schijnt een stuk vaker, de temperatuur is aangenamer en er valt ook minder regen of andere neerslag. Is je goede voornemen meer buiten zijn, vaker een wandelingetje maken of meer bewegen in het algemeen, dan gaat dat in de zomer al snel gemakkelijker dan in de winter.

Zeker als je geen type bent voor de sportschool, maar je goede voornemen is wel om meer te gaan bewegen, dan is de zomer een beter moment om te beginnen dan de winter. In de zomer kun je dat bewegen gewoon buiten doen, op allerlei manieren, en is het niet nodig om de beschutting van de sportschool op te zoeken. Ga regelmatig een lekker eind fietsen, dan ontdek je de omgeving ook meteen een beetje. Of maak iedere dag een fijne wandeling, in de stad of in de natuur. Wist je dat afvallen met wandelen makkelijker is dan je denkt? Kwestie van meerdere keren per week een klein uurtje stevig doorstappen, en daar kom je sneller aan dan je denkt.

Je humeur is waarschijnlijk beter

Doordat er in de zomer meer zon schijnt, en de meeste mensen meer buiten zijn, is ons humeur vaak ook beter dan in de winter. Mooi meegenomen als je zaken wilt gaan veranderen in je leven, want dat gaan een stuk makkelijker als je toch al wat lekkerder in je vel zit. Ben je goedgehumeurd, dan is het laten staan van dat drankje of het stoppen met roken makkelijker dan wanneer je toch al moeite hebt om je dag een beetje leuk door te komen.

Vaak eten we al wat lichter

Is afvallen je goede voornemen? Ook dat gaat vaak makkelijker in de zomer. De traditionele winterse gerechten zijn vaak voller, calorierijker dan in de zomer het geval is. Op koude dagen vraagt je lijf als het ware ook om meer eten, om meer energie, al is het maar om warm te blijven.

In de zomer eten we vaak als vanzelf al wat lichter. Op die manier kun je gezond afvallen. Wel normaal blijven eten, maar net wat minder en wat lichtere gerechten dan je gewend bent. Bouw je deze gewoonte in de zomer op, dan is de kans groot dat je tegen de tijd dat het weer winter is niet alleen al wat kilo’s kwijt bent geraakt. Je zal misschien ook zien dat je deze eetgewoontes voort weet te zetten, ook als de temperaturen dalen.