Besteed jij in het dagelijks leven veel aandacht aan je duurzame leefstijl? Dan wil je ook graag dat je bank, zorgverzekering en andere belangrijke instanties duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben. In deze blog leggen we je uit waar je op kunt letten bij het kiezen van je zorgverzekeraar. 

Beleggen

De zorgverzekeraars in Nederland innen maandelijks miljoenen aan premies. Dit geld beleggen zij in bedrijven overal ter wereld. Je begrijpt dat deze zorgverzekeraars een belangrijke rol hebben in het bedrijfsleven, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de kapitaalinjecties.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de manier waarop zorgverzekeraars beleggen. Door hun grote invloed kunnen zij een belangrijke rol spelen in de klimaatdoelen. Zo kunnen ze duurzame initiatieven extra steunen, maar kunnen ze ook van bedrijven waarin ze beleggen, eisen dat zij duurzamer gaan werken.

Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheden op verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om voor jezelf af te wegen wat jij belangrijk vindt. Wil jij graag dat meer duurzame initiatieven gesteund worden? Of vind jij het juist belangrijk om bestaande bedrijven te verduurzamen? 

Zorginkoop

Niet alleen op wereldniveau, maar ook op Nederlandse bodem hebben zorgverzekeraars een grote invloed op de implementatie van duurzaamheid in het Nederlands zorgstelsel. De zorgverzekeraars kiezen per slot van rekening met wie ze een zorgcontract aangaan. Hier kunnen ze dus ook regels aan vasthangen omtrent duurzaamheid. De zorg is namelijk verantwoordelijk voor 7% van de jaarlijkse Nederlandse CO2 uitstoot. Zorgverzekeraars die deelnemen aan de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland zijn aangesloten bij Green Deal Duurzame Zorg waarbij ze actief de CO2 uitstoot in de zorg proberen te verminderen. Handig om dus een zorgverzekeraar te kiezen die hier actief aan deelneemt. 

Preventie

Bijdragen aan een duurzame samenleving is breder dan alleen het milieu. Er kunnen ook veel stappen behaald worden door in te zetten op preventie. Kijk daarom ook goed of jouw zorgverzekeraar een actief preventiebeleid heeft.

Door preventie komen minder mensen in het zorgstelsel terecht waardoor er op die manier ook minder CO2 uitgestoten wordt. Een preventief aanbod heeft een grote invloed op de hele samenleving, omdat we met meer mensen, gezondere keuzes maken die beter zijn voor het milieu. Zo kan er echt impact gecreëerd worden en kunnen we de klimaatdoelen behalen. 

Een duurzame zorgverzekering

Zoals je ziet is het kiezen van de beste zorgverzekering best een klus. Veel organisaties kijken alleen naar de beleggingskeuzes van de zorgverzekering. Hoewel dat een belangrijk onderdeel is, is een duurzaam beleid veel breder in te zetten. Kijk daarom goed naar alle aspecten: beleggingen, duurzaam beleid zorg en preventie. Om zo de keuze te maken voor de beste, duurzame zorgverzekeraar voor jou.